Tweede bekenste KLOK in St-Truiden ;)
De festraetsklok is de oudste toeristische trekpleister van Limburg.


De Festraetsklok tikt nog even door

Voor het astronomisch uurwerk van horlogemaker Kamiel Festraets (1904-1974) is de tijd nog lang niet gestopt. Al 70 jaar tikt de wonderklok van de Truiense uitvinder.
Het Festraetsuurwerk is vandaag een curiosum, een brok nostalgie en antiek. Het was een populaire bezienswaardigheid bij schooluitstappen. Duizenden leerlingen vergaapten zich in de Begijnhofkerk aan dit wonder van techniek. ‘Op het hoogtepunt kwamen er jaarlijks tot 100.000 bezoekers over de vloer, maar ook vandaag kan het uurwerk jaarlijks nog 8.000 toeristen verleiden', zegt Guy Plevoets van het Begijnhofbuurtcomité, dat zondag een expo ‘Reisherinneringen aan het astronomisch Festraetsuurwerk', organiseert.

‘Horlogemaker Kamiel Festraets was een fantast', vertelt Plevoets. ‘Hij was bezeten door de stiel en wilde koste wat het kost het grootste en het kleinste uurwerk van de wereld maken. Hij liet zijn atelier verbouwen om zijn droom te verwezenlijken en had met stadsgenoot en schrijver Hendrik Prijs een ideale pr-man. In 1935 won hij met zijn eerste versie op de wereldtentoonstelling een gouden medaille als uitvinder. Hij droomde ervan wereldberoemd te worden en er waren na de oorlog ook plannen om de klok naar Amerika over te brengen. 

Amerikaanse soldaten bezochten op het einde van de oorlog de klok en ze waren gefascineerd. In het gastenboek staat kolonel en bevelhebber Leo Moon vermeld. Het uurwerk is in Sint-Truiden gebleven en werd van de ene locatie naar de andere getransporteerd, tot het uiteindelijk een eigen studio kreeg.'

Bezoek de Festraetsklok! Klik Hier

OPENINGSUREN: 
Maandag t.e.m. vrijdag: om 10.45 u.; om 11.45 u.; om 13.45 u.; om 14.45 u. en om 15.45 u. 
Weekends en feestdagen: om 13.45 u.; om 14.45 u. en om 15.45 u.
OPENINGSPERIODE: 
April tem oktober
OPENINGSDAGEN: 
Van maandag t.e.m. zondag