't Fonduetje is geopend wees allen welkom en spread the word
Wij zijn open vanaf 2 november 18 tot en met februari
Wij zijn iedere vrijdag,zaterdag en zondag open vanaf 18u op de grote markt van Te Sint-Truiden
ENKEL OP RESERVERING, VOORKEUR VOORAF DOOR TE GEVEN KIEZEN UIT;
VLEES, VIS, KAAS OF CHOCOLADEFONDUE A VOLONTE
OPEN OP WEEKDAGEN VOOR GROEPEN VANAF 10 PERSONEN
011/41.43.14
Deze 8 verzonnen tips en mythes over mosselen kieper je best samen met de schelpen in de vuilbak!
Is het nu al seizoen of is het beste er al af? Moet je mosselen in melk koken om ze dikker te maken? Moeten wie die gesloten mosselen best in de kom laten. Over mosselen is al veel gezegd... en heel vaak verkeerd. Tot nu! Voilà, zo kan je die onwaarheden samen met de schelpen in de vuilbak kan kieperen. Yum!
1. Maanden met een 'r'
2. De zilveren lepel
Ken je deze? Een zilveren lepel bij je mosselen leggen om slikmosselen te detecteren. Pardon? Mocht je niet weten wat een slikmossel is: zo'n mossel zuigt zand naar binnen tijdens z'n leven en zit dus ook helemaal vol met het goedje. Niet ideaal als die opengaat in je pan. Maar een zilveren lepel zou zwart kleuren als er een mossel inzit die vol met zand zit. Dat gebeurt uiteraard helemaal niet, je neemt best gewoon elke mossel even vast voor je ze in de pan mikt. Dan voel je meteen aan het gewicht dat er iets niet juist zit, en haal je die er gewoon uit.
3. Melk is goed voor elk
4. Te kort gekookte mosselen
Kan je mosselen te kort koken en word je er dan ziek van? In het kort: nee. Je kan de schaaldieren zelfs perfect rauw eten, al moet je ze dan wel open wrikken met een oestermesje. Mosselen al fresco? Helemaal ok.
5. Grotere = beter
Jumbo, premium of gewoon een mix: eigenlijk zijn de meeste mensen wel op zoek naar de grootste mossel. Maar een grote schelp staat niet gelijk aan een grote inhoud. En het is zeker niet zo dat een grotere mossel beter smaakt. Eén van de soorten die de grootste schelpen produceren, de hangcultuurmosselen, zijn ook niet noodzakelijk de beste. Hoe je ze klaarmaakt is dan wel weer belangrijk.
6. De dikmaker
Maken mosselen dik? Helemaal niet, al helpt het niet als je er natuurlijk een stapel frietjes en mosselsaus bij eet. Op zich zijn mosselen wel heel gezond, want ze geven je evenveel eiwitten en proteïnen als vlees, maar aan 25% van de calorieën. Niet doen als je allergisch bent, maar anders laat je je dus maar gaan.
7. Witte en oranje mosselen
Waarom zijn sommige mosselen wit en andere oranje? Een populaire theorie is dat de witte mosselen mannetjes zijn, en de oranje vrouwtjes. Helemaal niet waar natuurlijk. Witte en oranje mosselen, da's een beetje zoals met huidskleur: er zit een heel klein DNA-verschil in. Verder zegt het niets over sekse en smaken ze hetzelfde.
8. Gesloten mosselen
En voor de laatste keer: je kan gesloten mosselen gewoon open priegelen en opeten. Je wordt er niet ziek van, het zijn gewoon mosselen die een sterke sluitspier hebben. Niks aan de hand dus, integendeel, ze bevatten vaak extra veel vlees.
De verse Asperges zijn aangekomen hou onze suggesties in de gaten
Een klein beetje asperge geschiedenis.
De eerste tekenen van aspergeconsumptie zijn gevonden in de piramide van Sakkara in Egypte, gebouwd rond 2750 v.Chr. Ook de Romeinen wisten de groente twee eeuwen voor Chr. al te waarderen. Na de val van het Romeinse Rijk is ook de aspergeteelt in Europa teloor gegaan. De kennis werd wel levend gehouden in de Levant. Nieuwe groenten, waaronder asperge, werden door de Arabieren in de middeleeuwen in het Spaanse Andalusië geïntroduceerd. In de 15e eeuw kwam de aspergeteelt vanuit Spanje(meegebracht door de Moren) via Frankrijk naar het Noorden. Sinds de 17e eeuw werd de asperge in Frankrijk en sommige andere West-Europese landen weer gekweekt.
In Nederland worden sinds de 19e eeuw op grotere schaal asperges geteeld. Het oudste nog bestaande gebied is dat rond Bergen op Zoom, maar sinds de Eerste Wereldoorlog is Noord-Limburg het belangrijkste productiegebied voor asperges. De veiling in Grubbenvorst is daarvan het centrum. De afgelopen decennia is het gewas ook in andere delen van het land (bijvoorbeeld Salland,Twente en Groningen) doorgedrongen. Een groot deel van de in Nederland gekweekte asperges wordt geëxporteerd naarDuitsland. In 2003 werd in Woerden een mes gevonden met de afbeelding van een asperge, reden waarom wordt aangenomen dat de asperge in Nederland al in de Romeinse tijd werd gegeten.
In België worden asperges gekweekt in de streek rond Mechelen en de streek rond Bornem/Puurs (Kalfort) en levert een beperkte oogst. Vooral Kalfort is hier zeer bekend om. Vandaar ook vieringen als 'de aspergeworp' eind augustus, en 'aspuurge' in het 'Bos van Coolhem' in Kalfort. De asperge groeit ook nu nog wild in sommige Europese streken, bijvoorbeeld in Polen.