Volg ons HIER en op Facebook en blijf steeds op de hoogte van onze laatste nieuwigheden, events, gerechten en suggesties,
wedstrijden en zo veel meer!
Is het nu al seizoen of is het beste er al af? Moet je mosselen in melk koken om ze dikker te maken? Moeten wie die gesloten mosselen best in de kom laten. Over mosselen is al veel gezegd... en heel vaak verkeerd. Tot nu! Voilà, zo kan je die onwaarheden samen met de schelpen in de vuilbak kan kieperen. Yum!
Ken je deze? Een zilveren lepel bij je mosselen leggen om slikmosselen te detecteren. Pardon? Mocht je niet weten wat een slikmossel is: zo'n mossel zuigt zand naar binnen tijdens z'n leven en zit dus ook helemaal vol met het goedje. Niet ideaal als die opengaat in je pan. Maar een zilveren lepel zou zwart kleuren als er een mossel inzit die vol met zand zit. Dat gebeurt uiteraard helemaal niet, je neemt best gewoon elke mossel even vast voor je ze in de pan mikt. Dan voel je meteen aan het gewicht dat er iets niet juist zit, en haal je die er gewoon uit.
Kan je mosselen te kort koken en word je er dan ziek van? In het kort: nee. Je kan de schaaldieren zelfs perfect rauw eten, al moet je ze dan wel open wrikken met een oestermesje. Mosselen al fresco? Helemaal ok.
Jumbo, premium of gewoon een mix: eigenlijk zijn de meeste mensen wel op zoek naar de grootste mossel. Maar een grote schelp staat niet gelijk aan een grote inhoud. En het is zeker niet zo dat een grotere mossel beter smaakt. Eén van de soorten die de grootste schelpen produceren, de hangcultuurmosselen, zijn ook niet noodzakelijk de beste. Hoe je ze klaarmaakt is dan wel weer belangrijk.
Maken mosselen dik? Helemaal niet, al helpt het niet als je er natuurlijk een stapel frietjes en mosselsaus bij eet. Op zich zijn mosselen wel heel gezond, want ze geven je evenveel eiwitten en proteïnen als vlees, maar aan 25% van de calorieën. Niet doen als je allergisch bent, maar anders laat je je dus maar gaan.
Waarom zijn sommige mosselen wit en andere oranje? Een populaire theorie is dat de witte mosselen mannetjes zijn, en de oranje vrouwtjes. Helemaal niet waar natuurlijk. Witte en oranje mosselen, da's een beetje zoals met huidskleur: er zit een heel klein DNA-verschil in. Verder zegt het niets over sekse en smaken ze hetzelfde.
En voor de laatste keer: je kan gesloten mosselen gewoon open priegelen en opeten. Je wordt er niet ziek van, het zijn gewoon mosselen die een sterke sluitspier hebben. Niks aan de hand dus, integendeel, ze bevatten vaak extra veel vlees.
Volg ons HIER en op Facebook en blijf steeds op de hoogte van onze laatste nieuwigheden, events, gerechten en suggesties,
wedstrijden en zo veel meer!